Rośliny i nasiona strączkowe są człowiekowi znane od wieków. Już od wielu lat są spożywane i uznawane za doskonałe źródło wielu składników odżywczych. Nasiona grochu czy fasoli często goszczą w każdej kuchni – wiele osób uznaje je za swój przysmak. Można z nich przygotować bardzo wiele różnorodnych posiłków – zup, różnego typu dań, a nawet kotletów warzywnych.
Rośliny strączkowe są wyjątkowo często spożywane przez wegetarian – osoby, które nie jedzą mięsa. Przyczyna tego jest bardzo prosta – warzywa strączkowe zawierają bardzo duże ilości białka, które wegetarianie, nie spożywając mięsa, muszą pozyskiwać z roślin.
Rośliny strączkowe są ważną częścią zdrowej, zbilansowanej diety. W ostatnich latach zainteresowanie tematem zdrowego odżywiania staje się coraz bardziej popularne. Wszyscy wiemy, jak bardzo istotna jest zdrowa dieta – korzyści, jakie daje, mogą być naprawdę ogromne! Odżywiając się w odpowiedni sposób, dbamy nie tylko o prawidłową masę ciała i zgrabną sylwetkę. Zdrowa dieta pozwala również na zapobieganie wielu chorobom, a także wpływa na znaczącą poprawę naszego samopoczucia.