Propozycje obiadów dla dzieci, które może przygotować zabiegany rodzic.

Każda mama, z pewnością chociaż raz w swoim życiu miała dylemat co przygotować na obiad dla swojej pociechy. Zdrowie i dobro dziecka to nadrzędna misja, które przyświeca każdej kochającej mamie. Zdarza się, że dzieci wcale nie ułatwiają nam tego zadania, grymaszą, wybrzydzają, nie chcą jeść zdrowych rzeczy, wymuszają na nas kupowanie rzeczy, które zobaczą w reklamie czy nawet same nie wiedza czego chcą. Tym bardziej, jeżeli mamy w domu grymaśnika, doskonale znamy rozterki związane z kwestią żywienia. Zatem co na obiad dla dziecka, które kręci nosem i marudzi nad każdą potrawą, która nie przypomina cukierka, frytek lub czekolady.

Ciekawe i szybkie propozycje na obiad dla dziecka

– Zupy – kremy.
Dzieci lubią zupy, a zupa to taki posiłek, który można przygotować na kilka dni z góry. Ponadto zupę przygotowujemy ze zdrowych warzyw, które zmiksowane są przemycane do menu dziecka.
– Makarony.
Makaron daje szerokie możliwości na ciekawe i lubiane przez dzieci potrawy. Można go łączyć z warzywami, pesto, sosem mięsno-warzywnym, musem owocowym, serem białym, nawet czysty makaron jako dodatek do porcji warzyw lub mięsa.
– Ziemniaki.
Ziemniaki zwykłe oraz słodkie bataty, to warzywo, które daje szerokie możliwości do przygotowania wielu ciekawych, zdrowych i przede wszystkim lubianych przez dzieci dań. Przygotowanie potraw z ziemniaków nie jest najszybsze, jednak daje możliwość przygotowania dania na kilka dni. Frytki domowe, placki ziemniaczane, pure z masłem, ziemniaki z sosem, ziemniaki z kefirem, kopytka, kluski leniwe ze szpinakiem, kluski śląskie.
– Naleśniki.
Klasyczne lub kolorowe naleśniki, które można przygotować w wersji na słodko z dżemem, owocami lub serem białym. A także równie polecana wersja wytrawna, która mogą stanowić zielone naleśniki szpinakowe, przełożone pastą rybną i serkiem śmietankowym, czerwone buraczane naleśniki z pieczarkami czy żółte dyniowe.
Z naleśników można przygotować kolorowe szaszłyki oraz większą ilość ciasta przechowywać w lodówce, do następnego dnia.