Co na drugie śniadanie? Płatki pszenne!

Jak zdrowo się odżywiać? Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta. Często udajemy się więc do dietetyków – ci specjaliści są w stanie ułożyć nam dietę w taki sposób, aby zapewniała ona wszystkie niezbędne składniki odżywcze, witaminy i minerały, a także odpowiednią, dostosowaną do naszych potrzeb ilość kalorii. Bardzo duże znaczenie ma to, co spożywamy na poszczególne posiłki – śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Wielu z nas popełnia błąd polegający na jedzeniu zbyt małej ilości posiłków w ciągu dnia – ma to bardzo niekorzystny wpływ na nasz metabolizm.

Często spożywanym na śniadanie posiłkiem są płatki pszenne. Ich popularność wynika z tego, że ich przygotowanie jest dziecinnie proste i nie zajmuje dużo czasu – wystarczy wsypać kupione płatki do miseczki i zalać je ciepłym lub zimnym mlekiem. Warto jednak dbać o urozmaiconą dietę i nie spożywać zbyt często takich samych posiłków. Płatki warto więc czasami zamienić na zupełnie inne danie – owsiankę z dodatkami, jajecznicę albo tosty. Dzięki różnorodności, każda dieta może być smaczna, a zdrowe posiłki nie staną się nudne.