To nie tylko smaczny owoc. To witaminowa bomba, uznana na całym świecie za jeden z najbardziej odżywczych i naturalnych produktów. Kiwi posiada wiele właściwości zdrowotnych, a wprowadzenie go do menu zdecydowanie poprawi Twoją odporność i kondycję. Poza tym jest mało kaloryczne, a witaminy C ma więcej niż cytryna.
Co kryje się w składzie?
Cenne składniki ukryte są nie tylko w miąższu, ale i pestkach. Kiwi wartość odżywcza to przede wszystkim kwasy Omega – 3, które wspierają układ krwionośny i obniżają ryzyko wystąpienia zawału. Owoc stanowią białko, błonnik i węglowodany, w tym cukry proste. W jego składzie znajdują się spore ilości kwasu foliowego, niacyny, ryboflawiny, tiaminy oraz witaminy: A, B6, C, E i K. Znajdziemy też cynk, magnez, fosfor, potas, wapń i żelazo. Owoc ma niski indeks glikemiczny – 50, dlatego w niewielkich ilościach mogą go jeść również cukrzycy. Chętnie włącza się go do diet redukcyjnych, ponieważ 100 g owocu ma tylko 60 kalorii.
Właściwości kiwi
To owoc wielu możliwości. Wspiera układ odpornościowy, podawany jest jako uzupełnienie witaminy C w infekcjach i przeziębieniach. Układ pokarmowy też korzysta, ponieważ kiwi reguluje perystaltykę jelit i niweluje dolegliwości układu pokarmowego. Ze względu na duże zasoby błonnika kiwi pomaga w zaparciach. Chroni wzrok i zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej. Spożywanie go wpływa na poprawę jakości snu oraz obniżenie poziomu złego cholesterolu. Owoc łagodzi objawy astmy oraz ma właściwości moczopędne, pobudzające wydalanie z organizmu sodu i wody. Serotonina działa antydepresyjnie, a inozytol, alkohol cukrowy zawarty w kiwi, może być wykorzystywany w leczeniu depresji. Wiadomo, że regularne spożywanie owoców kiwi dobroczynnie wpływa na koncentrację i sprawność umysłową. Dzięki dużej zawartości potasu, mózgu zostaje odpowiednio dotleniony. Owoce kiwi dobrze wpływają na układ kostny oraz wspierają pracę nerek.
Kiwi w kuchni
To produkt nadający się do jedzenia na surowo i również jako składnik sałatek owocowych, deserów i lodów. Owoce bardzo dobrze się przechowują i są odporne na zmianę temperatury. Marynuje się nim mięsa oraz produkuje ostre sosy.