Okres wakacji każdemu kojarzy się z konsumpcją lodów, która wówczas jest największa, patrząc na okres roku. W wielu smakach, na bazie śmietanki lub jako sorbety, w rożku, wafelku czy na patyku, ze sklepu albo prawdziwej lodziarni – każde lody są pyszne. Coraz częściej jednak chce się je wykonać samodzielnie, często z własnych owoców, jak na przykład truskawek z ogródka. Czy to możliwe? Oczywiście, wystarczy prosty przepis na sorbet truskawkowy, by uprzyjemnić sobie nie tylko niedzielne, ale każde letnie popołudnie.
Owoce lata
Truskawki są jednymi z najbardziej lubianych owoców, na które sezon w Polsce przypada późną wiosną i latem, kiedy to pojawiają się na ogródkach i w sklepach. Są przyjemnie czerwone, słodkie i mają też znaczenie dla organizmu. Truskawki są bowiem źródłem pektyn, które pobudzają pracę jelit. W owocach tych znaleźć można witaminę C, kwas elagowy, błonnik pokarmowy, flawonoidy.
Ich wpływ dla organizmu jest większy, niż wiele osób mogłoby sądzić. Wśród ich działań wymienić można między innymi odkwaszanie organizmu, zmniejszenie ryzyka chorób serca, łagodzenie stanów zapalnych, ochronę przed nowotworami, działanie odchudzające, obniżenie ciśnienia krwi.
Sorbet truskawkowy będzie nie tylko sposobem na zapewnienie sobie powyższych właściwości, ale i metodą na ochłodzenie w upalne dni.
Składniki:
– 500 g świeżych truskawek
– pół szklanki cukru
– sok z 1 cytryny
– 2 łyżki wody
Przygotowanie
W małym rondelku umieścić sok z cytryny, dwie łyżki wody oraz cukier. Podgrzewać syrop kilka minut do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Odstawić do przestudzenia.
Truskawki umyć, usunąć szypułki. Umieścić w garnku i zmiksować na gładką masę – do tego celu użyć blendera ręcznego lub zmiksować w kielichu.
Do masy truskawkowej wlać syrop. Całość wymieszać i przelać do niedużego pojemnika na lody. Umieścić w zamrażalniku. Po dwóch godzinach wyciągnąć i ponownie zamieszać masę. Zblendować ponownie 1 lub 2 razy w odstępach godzinnych. Pozostawić w zamrażalniku na minimum 6 godzin, najlepiej na całą noc.