Serniki to klasyczne ciasto, które prawie każdy może przygotować. Są jednak takie przepisy, dzięki którym możemy sprawić, by ciasto było nie tylko przepyszne, ale zjawiskowe. Przynajmniej na te kilka minut, zanim się rozejdzie.
Jednym z takich przepisów zdecydowanie jest cytrynowy sernik z lemon curdem.
Do przygotowania sernika z lemon curdem potrzebujemy :
Na spód sernika :
- 120 gram biszkoptów,
- 70 gram masła.
Na masę serową :
- kilogram twarogu sernikowego,
- 250 gram cukru,
- 120 gram masła – w temperaturze pokojowej, miękkiego,
- 5 jajek,
- jednej cytryny – zarówno wyciśnięty sok, jak i startą skórkę.
Do lemon curd potrzebujemy zaś :
- ⅓ szklanki soku z cytryny,
- 100 gram cukru pudru,
- 50 gram masła,
- jedno jajko,
jedno żółtko,
Przygotowanie
Biszkopty rozdrabniamy. Najlepiej jeśli użyjemy malaksera lub połamiemy je, a potem skruszymy delikatnie je gniotąc. Sprawdzi się również mikser. Rozpuszczamy masło – 70 gram – i jeszcze ciepłe wlewamy do pokruszonych biszkoptów. Łączymy oba składniki, aby powstała masa.
Następnie na tortownicę – podane proporcje odpowiadają takiej o średnicy 26 cm – wykładamy papier do pieczenia. Wykładamy masę, stanowiącą spód – tak by nie powstały bąbelki powietrza lub nierówności.
Następnie bierzemy się za przygotowanie masy serowej. 120 gram masła ucieramy z cukrem. Efektem ma być jasna masa. Oddzielamy żółtka od białek. Do masy z utartego masła stopniowo dodajemy po jednym żółtku i porcji twarogu, cały czas miksując mieszankę. Najlepiej na małych obrotach. Pod koniec miksowania sparzamy cytrynę. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
Ową skórkę dodajemy do masy serowej i po raz ostatni miksujemy na wolnych obrotach sprawdzając, czy masa jest jednolita.
Przechodzimy do ubijania sztywnej piany z białek. Gdy ją otrzymujemy dodajemy ją także do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką.
Wylewamy tak przygotowaną masę na biszkoptowy spód.
Sernik wstawiamy do piekarnika na 15 minut do temperatury 180 stopni. Potem zmniejszyć ją do 150 i piec kolejne 90 minut.
Upieczony sernik zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Przechodzimy do przygotowania lemon curd, czyli polewy. Sok z cytryny gotujemy z cukrem pudrem. Dodajemy do niego masło i wszystko razem rozpuszczamy. Jedno całe jajko z jednym dodatkowym żółtkiem dokładnie roztrzepać widelcem, ale nie ubijać. Do nich powoli wlewamy syrop cytrynowy powstały z soku, cukru i masła. Wlewając mieszamy cały czas bardzo ostrożnie. Całość jeszcze raz gotujemy, mieszając aż zacznie gęstnieć. Po lekkim przestygnięciu lemon curd przelewamy na wierzch ostudzonego sernika. Całość schłodzić, najlepiej przez kilka godzin trzymać w lodówce.