Czekoladowy mazurek – niebo w gębie

Wszyscy kochają czekoladę. Jest ona lekarstwem na smutki i rozterki. Można wkomponować w nią pikantny smak papryczki chili lub ziarenka soli morskiej. Widujemy ją też w wielu odsłonach, zwarzywszy na zawartość kakao. Więc, każdy może znaleźć coś dla siebie. W końcu gusta są różne i każdy lubi inny poziom słodyczy i głębi.
Mazurek to tradycyjne ciasto przygotowywane na Wielkanoc. Robi się je najczęściej z kruchego ciasta. Dodaje się do niego słodkie kremy, bakalie i orzechy. Pięknie przyozdobiony zdobi Wielkanoce stoły.

Czekoladowy mazurek – Przepis

Składniki
SPÓD

• 250 g mąki pszennej
• 50 g cukru pudru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 150 g zimnego masła
• 3 żółtka

MASA KAJMAKOWA:

• 400 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki
• 2 łyżki płynnego miodu
• 4 łyżki masła

POLEWA CZEKOLADOWA

• 200 g gorzkiej czekolady około 50% miazgi kakaowej
• 100 g niesolonego masła
• 1 szklanka orzechów włoskich lub innych ulubionych orzechów

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.

Na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodajemy zimne masło pokrojone w kosteczkę i siekamy składniki na drobną kruszonkę. Dodajemy następnie żółtka i zagniatamy. Formujemy z niego kulę.

Ciasto kroimy plasterki i ugniatamy je w formie palcami na równy placek. Lekko nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut.

Do rondelka wlewamy mleko skondensowane, dodajemy miód i masło. Gotujemy całość około 8 – 10 minut na bardzo małym ogniu, mieszając co chwilę drewnianą łyżką.

Gotujemy aż masa zgęstnieje i zmieni kolor na jasny brąz.

Do rondelka z grubym dnem przekładamy pokrojone na kawałki masło i czekoladę. Całość doprowadzamy do rozpuszczenia się, na małym ogniu, ciągle mieszając.

Na upieczony spód nakładamy masę kajmakową, rozkładamy orzechy i polewamy polewą czekoladową.