Jak radzić sobie z zapaleniem pęcherza moczowego

Zapalenie pęcherza moczowego – przyczyny oraz objawy

Przypadłość ta choć może to zaskoczyć dotyczy głównie kobiet, a narażeni na nią jesteśmy najbardziej zazwyczaj latem. Zapalenie pęcherza moczowego skutkuje nieprzyjemnymi, oraz krępującymi objawami takimi jak; ból, pieczenie podczas oddawania moczu, parcie na mocz czy częste oddawanie moczu, dyskomfort w dolnej części brzucha, krwiomocz lub mętny mocz o ciemnej barwie, gorączka, oraz ból pleców w w obszarze lędźwiowym. Najczęstszą przyczyną zapalenia pęcherza moczowego jest występowanie drobnoustrojów w układzie moczowym – zakażenie bakteryjne. Co je wywołuje? Przyczyn zakażenia może być kilka. Może być spowodowane stosunkiem płciowym,czy nieprawidłową higieną intymną. Sprzyjać zakażeniu może również; korzystanie z tamponów, antykoncepcja dopochwowa, podrażnienie miejsc intymnych przez stosowanie perfumowanych środków czyszczących – mydeł, czy płynów do kąpieli, długotrwałe stosowanie cewnika, czy menopauza. Powikłania innych chorób jak cukrzyca, czy kamienie nerkowego również mogą sprzyjać zakażeniu.

Profilaktyka oraz sposoby leczenia zapalenia pęcherza moczowego

W przypadku mężczyzn oraz dzieci, przy podejrzeniu zapalenia pęcherza moczowego powinniśmy natychmiast skontaktować się z lekarzem. U mężczyzn ta choroba jest o tyle niebezpieczna, że w razie wszelkich powikłań może prowadzić nawet do bezpłodności. W przypadku kobiet konsultacja lekarska jest wymagana, gdy objawy staną się bardziej dokuczliwe, lub gdy występują częste nawroty choroby. Jeśli chodzi o samo leczenie poza przyjmowaniem odpowiednich leków powinniśmy także dbać o nawodnienie, stosować ciepłe okłady na brzuch lub lędźwiowy odcinek pleców oraz ograniczyć, a najlepiej zaprzestać kontaktów seksualnych. Aby zapobiec rozwojowi zapalenia pęcherza moczowego w przyszłości powinniśmy zadbać przede wszystkim o spożywanie odpowiedniej ilości płynów, pomóc może również spożywanie żurawiny – w różnej formie, czy to soku, czy suszonych owoców – oraz produktów bogatych w witaminę C.