Jaki potas jest najlepiej wchłaniany?

Jaki potas najlepiej się wchłania?

Potas to niezbędny minerał, który jest obecny w każdej komórce Twojego ciała. Pomaga kontrolować ciśnienie krwi, podtrzymuje bicie serca i utrzymuje zdrową równowagę pH we krwi. Potas jest również ważny dla Twojego układu trawiennego i odgrywa ważną rolę w utrzymaniu energii.

Próba określenia, który potas jest najlepiej przyswajalny, może być trudna, biorąc pod uwagę wszystkie informacje na ten temat. Na przykład, jeden artykuł może powiedzieć, że cytrynian potasu jest najlepiej wchłanianym rodzajem potasu, podczas gdy inny artykuł powie, że chlorek potasu jest najlepiej przyswajalną formą tego minerału. Jeszcze inni mogą powiedzieć, że jeśli chodzi o szybkość wchłaniania, wszystkie te rodzaje są sobie równe. Czy jeden rodzaj potasu rzeczywiście wyróżnia się na tle pozostałych?

W tym artykule pomożemy rozwiać wątpliwości dotyczące tego, jaki potas najlepiej się wchłania.

Czym tak właściwie jest potas?

Potas to minerał, który naturalnie występuje w wielu produktach spożywczych. Pomaga on organizmowi utrzymać zdrowe serce, mięśnie i nerwy. Potas pomaga również regulować ciśnienie krwi i utrzymywać mocne kości.

Leczenie problemów zdrowotnych za pomocą potasu może być ryzykowne. Porozmawiaj z lekarzem przed zastosowaniem potasu w leczeniu jakichkolwiek schorzeń.

Różne formy suplementów diety potasu obejmują krople w płynie, tabletki i kapsułki.

Wysokie ilości potasu może być toksyczne i powodować poważne skutki uboczne, takie jak nieregularne bicie serca.

Oto najlepiej wchałaniające się źródła potasu:

  • Banany: 466 miligramów na średniego banana (około 7 uncji)
  • Szpinak: 400 miligramów na 1/2 filiżanki gotowanego szpinaku
  • Buraki: 364 miligramów na 1/2 szklanki gotowanych buraków
  • Słodki ziemniak: 336 miligramów na 1/2 szklanki pieczonego słodkiego ziemniaka
  • Ponadto cierpkie wiśnie, pomarańcze i soczewica należą do pokarmów o najwyższej zawartości potasu. Ciemne zieleniny, takie jak szpinak, brokuły i boćwina szwajcarska są również bogate w potas. Podobnie jest z awokado, rybami i kurczakiem.

AKA Potas jest częścią grupy minerałów znanych jako metale alkaliczne. Jest to bardzo aktywny metal o srebrzysto-szarej barwie w czystej postaci, ale matowieje pod wpływem powietrza.

L-Potas jest związkiem potasu i L-Citruliny. Obie substancje mają wiele korzyści dla organizmu i są często stosowane w suplementach przedtreningowych. L-Citrulline jest również sprzedawana samodzielnie, choć po wysokich cenach.

Fosforan monopotasowy:

Ten rodzaj potasu jest najlepiej wchłaniany przez organizm, ponieważ jest rozpuszczalny w wodzie. Ze względu na jego właściwości, suplementy zawierające fosforan monopotasu, takie jak K-Phos, zawierają mniej potasu na tabletkę niż ich inne rodzaje. Fosforan monopotasowy najlepiej przyjmować z posiłkami, ale unikaj przyjmowania go w ciągu dwóch godzin po zażyciu środka zobojętniającego, ponieważ oba te środki mogą powodować podrażnienie żołądka.