Dobre wino z malin – niezawodny przepis

Dobre, domowe wino z malin to idealna kwintesencja lata, którą można w butelce przechować i odkorkować w czasie jesienno zimowym, kiedy nie mamy słońca, jest szaro, buro i ponuro. Jak zrobić idealnie letnie wino z malin?

Wino z malin przepis

Aby uzyskać 10 litrów słodkiego wina z malin potrzebujemy :
– 7 kilogramów dojrzałych, przebranych i umytych malin,
– 3,5 litra wody,
– 2,5 kg cukru,
– drożdży winiarskich do czerwonego wina,
– pożywki dla drożdży,
– opakowania pirosiarczynu potasu.
Zależnie od tego jakie mamy drożdże namnażamy je 2 dni przed postawieniem nastawu lub możemy tego nie robić. Ale tylko wtedy, jeśli na opakowaniu drożdży mamy informację, że nie wymagają one wcześniejszego namnożenia.
Maliny po dokładnie przebieramy i myjemy. Następnie plastikowe wiaderko myjemy i płukamy roztworem z pirosiarczynu potasu. Zapobiegnie to namnożeniu się dodatkowych mikroorganizmów, które mogłyby zakłócić proces fermentacji. Następnie do tego wiaderka wsypujemy maliny i rozgniatamy na przykład tłuczkiem do ziemniaków. Następnie sok i owoce przelewamy do butli lub baniaka oczywiście płukanego pirosiarczynem.
W garnku podgrzewamy wodę i rozpuszczamy ¾ z podanej wyżej porcji cukru. Odstawiamy do schłodzenia, po czym przelewamy do butelki wraz z drożdżami i pożywką.
Za pomocą gazy i gumki zatykamy otwór na najbliższe 3 dni. Po trzech dniach gazę i gumkę zamieniamy na rurkę z wodną pułapką.
Burzliwa fermentacja powinna trwać około tygodnia. Później przecedzamy owoce od “wina” za pomocą drobnego sitka. Płyn przelewamy do umytej i wypłukanej butli, pozostawiając litr wina.
Podgrzewamy go i dosypujemy do niego cukier. Po wystudzeniu wlewamy do reszty wina, zatykamy korkiem z rurką i odstawiamy. Po 3-4 tygodnia na dnie butli powstanie osad, a z góry wino się wyklaruje.
Należy zlać wyklarowany trunek, osad wypłukać, baniak porządnie umyć. Do wysuszonego baniaka przelewamy młode wino. Zamykamy baniak korkiem i odstawiamy w chłodne miejsce na miesiąc.
Po miesiącu możemy rozlewać wino do mniejszych butelek i degustować ale najlepsze będzie po 3 miesiącach dodatkowego leżakowania.