Co to jest dieta ketogeniczna?

Ludzie, którzy chcą szybko i łatwo schudnąć uwielbiają dietę ketogeniczną. Jej głównym celem jest zmniejszenie spożycia węglowodanów i zwiększenie spożycia pokarmów wysokotłuszczowych. Jakie są zasady stosowania diety ketogenicznej? Co ona robi z organizmem? Proponujemy kilka wskazówek.

Podstawowe zasady diety ketogenicznej

Dieta ketogeniczna, zwana również dietą ketogeniczną, skupia się na zmniejszeniu ilości węglowodanów przy jednoczesnym zwiększeniu ilości tłuszczów, które są głównym źródłem energii. Podstawowe zasady diety ketogenicznej nakazują, aby posiłki zawierały 70% tłuszczu, 25% białka i 5% węglowodanów.

Dieta ketogeniczna wymaga, aby tłuszcz był pozyskiwany z olejów roślinnych, oliwy z oliwek, masła, majonezu i tłustych mięs. W jej skład wchodzą ryby, jaja, produkty mleczne, mięso i wędliny oraz ryby. Najlepszym źródłem węglowodanów są świeże warzywa i owoce, szczególnie brokuły, awokado, kalafior, truskawki i grejpfruty. Zboża, słodycze i syropy nie są zalecane w diecie ketogenicznej.

Odżywianie przedtreningowe dla efektywnych wyników treningowych – czytaj więcej na https://nawykizywieniowe.pl/gotowanie/arfr/odzywianie-przedtreningowe-dla-efektywnych-wynikow-treningowych.html

Jak dieta ketogeniczna wpływa na Twoje zdrowie?

Ketoza to stan metaboliczny, w którym organizm musi ograniczyć spożycie węglowodanów. Czasami mogą temu towarzyszyć nieprzyjemne objawy, takie jak zawroty głowy lub ospałość, zmęczenie lub zaparcia. Objawy te zwykle znikają w ciągu kilku tygodni od rozpoczęcia diety. Po tym czasie organizm zaczyna szybko spalać tłuszcz. Dieta ketogeniczna wspomaga utratę wagi i poprawia nastrój.

Nieodpowiednio ułożona dieta ketogeniczna może prowadzić do niedoborów cennych witamin i minerałów. Najlepszym rozwiązaniem jest catering dietetyczny.

Dieta ketogeniczna – wskazania do stosowania

Ten rodzaj diety może stosować niemal każdy. Dieta ketogeniczna może być stosowana zarówno jako dieta odchudzająca, jak i lecznicza. Dieta ketogeniczna zmniejsza ilość węglowodanów przy jednoczesnym zwiększeniu ilości tłuszczów. Pomaga to nie tylko w utracie tkanki tłuszczowej, ale również w chorobach takich jak nadciśnienie, otyłość czy padaczka lekooporna.